Alle info over de Body Mass Index en jouw BMI

BMI index berekenen

Meer dan de helft van de mensen boven de 45 jaar heeft overgewicht.

Een op de vijf kinderen is te dik. De feiten en cijfers vliegen je regelmatig om de oren, maar wanneer is iemand nu eigenlijk te dik? Je BMI index berekenen kan daarbij helpen. Deze Body Mass Index, ook wel de Queteletindex genoemd, weergeeft de verhouding tussen lichaamslengte en lichaamsgewicht. Aan de hand van de lichaamslengte en geslacht is namelijk wiskundig bepaald wat jou ideale gewicht zou zijn.

Je BMI index berekenen gaat als volgt:

BMI index berekenenJe deelt je lichaamsgewicht (in kilogram) door je lichaamslengte (in meters) in het kwadraat. Gelukkig zijn er online veel apparaatjes te vinden die voor jou je BMI index berekenen, je hoeft enkel je lengte en gewicht in te voeren. De uitkomst bepaalt in welke categorie jij als volwassene valt:

  • < 18,5: ondergewicht
  • 18,5 – 25: normaal gewicht
  • 25 – 27: licht overgewicht
  • 27 – 30: matig overgewicht
  • 30 – 40: ernstig overgewicht (obesitas)
  •  > 40: ziekelijk overgewicht (morbide obesitas)

Bij het BMI index berekenen wordt uitgegaan van een normale lichaamsbouw, bij een afwijkende lichaamsbouw mogen niet te snel conclusies getrokken worden. Naast je BMI index berekenen is het verstandig om rekening te houden met de spier- en vetmassa, en de middelomtrek.

Let op: voor kinderen kan je deze index niet gebruiken! Kristel van EetJeGezond.net liet ons weten dat er voor kinderen andere regels bestaan – en dat een puur visuele assessment waarschijnlijk gewoon beter is voor een kind!